”Använd inte hennes CI på ett par dagar” – var vore vi utan teckenspråket?

Vi tvekade då. Skulle vi låta Smulan opereras? Njae… nej. Först tänkte vi ”nej”. Vi ville inte. Men efter ett tag valde vi ändå att tacka ja till erbjudandet. Hon skulle få cochleaimplantat inopererade på bägge sidor. Bägge sidor samtidigt. En ordentlig operation, något som tar lång tid att lära sig och bemästra. Ett livslångt åtagande.

Det tog ett tag för alla att vänja sig. Hon var inte så förtjust i början, och vi tyckte mest att det var lite besvärligt. Men har man sagt A så får man säga B, så vi fortsatte att använda dem. Inte så mycket och ofta som vi blivit rekommenderade, men ändå. Utvecklingen kom, Smulans hörsel utvecklades ganska snabbt. Hon lekte mer och mer med ljuden. Idag kan vi konstatera att vi kommit långt i utvecklingen samtidigt som vi gett vår dotter en hel del självbestämmande. I somras tyckte hon att det var alldeles för varmt, och var ofta inte särskilt intresserad av sina CI. Nej, då så. Vi vill inte tvinga henne på något som hon absolut inte vill. Vi tänker inte hålla fast ett gråtande barn för att hon skall få sina ”robotöron” på sig. Implantaten är inte den hon är. De är något hon kan använda. Hon kan utveckla vissa kunskaper och färdigheter med sina implantat, och dessa kan sedan ge henne vissa möjligheter.

Men vad skulle då hända om vi hade lagt allt krut på implantaten? Vi har från vissa håll blivit rekommenderade att satsa på tal och hörsel fullt ut. Teckenspråket skulle då vara något vi kunde ta till i sista hand, om det absolut inte fungerar med implantaten skulle vi kunna stötta upp med ett eller två stödtecken. Den synen på teckenspråket är väldigt beklagansvärd, eftersom teckenspråket är ett komplett språk. Ett fullt utvecklat och väl fungerande visuellt språk med egen grammatik, en stark användarbas och en stark kultur kopplat till sig.

 

 

Vad hade då hänt, om vi låtit implantaten vara hennes enda sätt att kommunicera? Jo, då hade det varit katastrof idag. För idag har Smulan och P (min fru) träffat läkare som kikat på Smulan. Hon är lite krasslig, och i läkarnas bedömning kom följande. ”Använd inte hennes cochleaimplantat på ett par dagar”.

Hoppsan. Vad gör man då, om barnet är hundraprocentigt beroende av hörseltekniken? Om implantaten är barnets enda koppling till världen, barnets enda sätt att kommunicera? Ja, jag har faktiskt inget riktigt svar här. Och jag tror inte att någon annan har det heller.

Vad händer om läkarna ger en sådan rekommendation och ungen ändå kan gå till skolan dagen efter? Är det papper och penna som gäller då eller? Det är ju inte ett värdigt sätt att kommunicera för ett barn. Vad innebär det om barnet dessutom inte är perfekt läs- och skrivkunnigt? Smulan är tre år. Vad skulle hon göra om hon göra på en förskola som icke-tecknande, men utan CI?

Jag är på inga vis en motståndare till cochleaimplantat. Tvärtom kan det öppna dörrar, ge möjligheter och ge en tidig tvåspråkighet (svenskt teckenspråk + talad svenska) som nästan automatiskt utvecklas till en trespråkighet (när engelskan läggs till senare i livet). Vad jag däremot är lite mer skeptisk mot är att låta en teknisk pryl – hur banbrytande och avancerad den än må vara – vara ett litet barns dörr till kommunikation med omvärlden. Tekniska prylar kan gå sönder på tusen olika vis, tappas bort, eller så kan det hända något med det inopererade implantatet som gör att det inte kan användas under en period (eller för alltid om det vill sig illa).

Vad händer om den tekniska prylen slutar fungera, behöver repareras, försvinner, krånglar eller det på annat vis inte går att använda? Då försvinner kommunikationen. Ja, om man inte investerat tiden och energin på att ha lärt sig teckenspråk. Då kan man med lätthet rycka på axlarna och konstatera fakta. Inte använda CI på ett par dagar? Inga problem – vi tecknar på som vanligt!

Ett svar till ””Använd inte hennes CI på ett par dagar” – var vore vi utan teckenspråket?”

  1. Profilbild för Angelique

    Hej! Wow vilken verklig sann berättelse o då här är det.
    Mvh tjej med ci o använder själv teckenspråk fullt ut.

Lämna ett svar