Familjedag med fokus på det ”normala”

Tänk, vilken skön känsla. Att faktiskt få vara sig själv och vara bekväm i det. Föreställ dig en plats och ett tillfälle där det ovanliga får vara det vanliga. Ingen stirrar – alla ler. Du bedöms utifrån vad du tycker är roligt, inte vad du kan eller inte råkar kunna. Folk ser dig som den person du är och ser de egenskaper du har.

 

 

Just så var det idag. Organisationen Our Normal arrangerade en familjedag i Göteborg. Helt enkelt en mötesplats för familjer med barns om har någon funktionsvariation. Här kunde precis alla samlas, ta del av det roliga och umgås. Helt gratis fick deltagarna njuta av en skön dag i Trädgårdsföreningens grönska. Glass, saft, bullar, såpbubblor, teater och en massa spring och bus. Förutom det fanns en familjefotograf på plats, och två frisörer som fixade till barnens hår trots att ena ungen brukar vara för nervös för sådant, och den andra oftast inte kan eller vill sitta still längre än fem sekunder. Nämnde jag att det var gratis? Och att det var jättetrevligt?

 

 

Vi åkte dit hela familjen och vår gäst som bodde hos oss under helgen (mer om det i ett kommande inlägg). Det blev en riktig succé! I många fall kan vi vara lite oroliga inför hur det skall gå. Vi har ju två barn som är varandras motsatser. Ena barnet är mer nervös, andra barnet är aldrig nervöst. Ena barnet är blygt, andra barnet kastar sig in med huvudet före. De är sig själva, och för vår del kan det innebära en del anpassningar. Anpassningar som vissa ibland kan sucka lite över, särskilt innan de lärt känna oss.

Men inte här. Inte på denna familjedag. Här har vi inkludering i ordets rätta bemärkelse. Ingen dömde, alla inkluderade. Ingen behövde oroa sig för att bli tråkigt behandlad, alla hjälptes åt att roa barnen och skapa den trivsel som vi så gärna vill ha en sådan här dag. En fantastisk känsla!

 

 

Men här fanns ingen som dömde. Ingen som kollade konstigt. Ingen med tråkiga blickar, inga kommentarer eller annat tråkigt. Allt bara… fungerade. Barnen kunde springa av sig sin energi, leka och busa så mycket de ville.
Vi träffade på en annan döv mamma med sin döva dotter, och fick trevligt sällskap av dem.

En riktig toppendag. En fin avslutning på en fantastisk helg!

 

Tack till Our Normal (kolla in dem på Facebook här) för ett riktigt trevligt arrangemang! I ett kommande blogginlägg skall grundaren Jenny Lindström Beijar få berätta lite mer om dagen och verksamheten. Tills dess kan jag bara uppmuntra alla att gå in på sidan och kika!

Ett svar till ”Familjedag med fokus på det ”normala””

  1. Profilbild för Johanna Ljunggren
    Johanna Ljunggren

    Fint beskrivet, kan bara instämma! Det var en mycket lyckad och uppskattad dag för hela vår familj också. Vi knöt många nya kontakter o hittade gamla vänner, jätteroligt. Tack Our Normal!

Lämna ett svar