27 januari – Förintelsens minnesdag

Heilanstalt Schönbrunn bei Dachau. - SS-Foto, 16.02.1934
Heilanstalt Schönbrunn bei Dachau. – SS-Foto, 16.02.1934

Barnen ni ser på bilden finns inte mer. De mördades.

Lördagen den 27 januari är förintelsens minnesdag. Jag vill berätta om barnen. Vi vet alla hur fruktansvärd förintelsen var, hur miljoner människor sköts och gasades ihjäl i koncentrationslägrena. Men hur många känner till Aktion T4?

Aktion T4 är namnet på ett program som det nazistiska partiet organiserade. En utrensning av icke önskade personer med det vi idag kallar funktionsnedsättningar, eller funktionsvariationer.

På psykiatriska kliniker i Tyskland och tyskockuperade Polen ”avlivades” personer med olika funktionshinder, och personer på psykiatriska institutioner. Totalt mördades 70 273 personer mellan september 1939 och augusti 1941.

Från augusti 1939 krävdes det att läkare och barnmorskor rapporterade alla nyfödda med större funktionshinder till partiet. Barnen skickades till särskilda ”center” för att få ”behandling”. I själva verket åkte de till något av de sex psykiatriska kliniker där mördandet skulle äga rum.

Till en början väntade nazisterna några veckor innan de mördade barnen. De behöll dem för ”bedömning”, och gav dem sedan giftinjektioner som dödade barnen. Den officiella dödsorsaken var ”lunginflammation”.

Efter krigsutbrottet i september 1939 sänktes kraven, och fler och fler barn dödades. Vid 1941 hade över 5000 barn mördats. Mördandet fortsatte ända till 1945.

Barnen på bilden satt på Schönbrunns mentalsjukhus. De var några av offren. De var oönskade. Barnen som mördades hade olika syndrom (bl.a. Downs), missbildningar eller mentala diagnoser. De mördades i tusentals. Tyska barn mördades av tyska läkare, innan enorma koncentrationsläger hade hunnit byggas.

Vi får inte glömma de barnen. Vi får inte glömma den ondskan. Vi får aldrig, aldrig glömma.

Lämna ett svar