Boktipset – Hinderbarnan

De föregående inläggen på bloggen har väl inte varit särskilt upplyftande, så nu kommer något mycket roligare!

För drygt tre år sedan blev jag kontaktad av en kille som hade läst på Facebook att vi väntade på att adoptera Sockret. Vi hade varit ganska öppna om hela alltet, och han blev lite nyfiken. Det visade sig att det inte bara var lite småprat han var ute efter, utan han höll på att jobba på en bok och ville intervjua oss. Så kom Markus Knodt hem till oss en ljummen kväll 2013 och vi pratade i flera timmar.

Vi hade sedan tidigare låtit oss intervjuas av några högskolestudenter om infertilitet och ofrivillig barnlöshet. Tankarna att medverka i ett bokprojekt var därför inte så svåra att bena ut – klart att vi kunde tänka oss att vara med!
Det var en lite märklig upplevelse denna gången. Med studenterna hade det varit sakligt och inte så känslosamt, men med Markus var det som att prata med en gammal god vän. Kanske inte så konstigt, förutom att vara en förbaskat trevlig prick så hade han ju gått igenom exakt samma sak som vi då gjorde. Han och hans fru har tillsammans två fantastiska barn, och vår ångest över att bara vänta och vänta var väldigt bekant.
Faktum är att vi hållit kontakten sedan dess, och även om vi inte träffats mer än någon enstaka gång så känns det verkligen som en bra kompis.

För ett litet tag sedan kom nyheten – nu var boken tryckt! En mycket nöjd Markus poserade på bild med en väldig massa lådor, fyllda med hans böcker. Boken, Hinderbarnan, är en bok som beskriver väldigt väl hur det är att bli förälder genom adoption. Kanske den bästa boken i ämnet, eftersom Markus inte bara tar med en berättelse, utan 27 stycken. Han har intervjuat en massa föräldrar, alla med sina helt unika historier och perspektiv. Ingen berättelse är den andra lik, vilket gör boken så lämplig om man vill förstå känslorna bakom adoption. Totalt är boken på 496 sidor, vilket borgar för många kvällars läsning!

 

 

Jag passade på att ställa lite frågor till Markus om arbetet bakom boken:

Hur fick du idén att skriva boken?
Redan efter det att vi kommit hem från vår första resa 2009, ville jag skriva av mig. Hade tänkt göra det när jag var föräldraledig, men det blev aldrig av. Sen var vi iväg på vår andra resa 2010, och efter det var det ännu svårare att hitta tid och ork till att skriva. Men 2013 satte jag igång att skriva min och min frus historia, från det att vi träffades 1992 till det att vi blivit föräldrar till två barn genom adoption.

Det är en rätt tjock bok, det måste ha tagit tid!
Allt som allt tog det ungefär tre och ett halvt år att få färdigt boken.

Har du träffat alla du intervjuat personligen?
De allra flesta har jag träffat personligen, bara i några få fall har vi tagit det över telefon.

Mycket händer ju i redigeringsprocessen, hur mycket har du bearbetat materialet?
Jag har bearbetat materialet rätt mycket. I takt med att jag tagit med fler samtal/intervjuer har jag bantat vår egen historia. Från början var boken bara min och min frus berättelse. Sen har jag sållat bort samtal efter samtal, och bara behållit dem som jag absolut inte kunde ta bort. Jag var också tvungen att ta bort en hel del från de samtal som ändå kom med i boken.

Vad kan man förvänta sig när man läser boken?
Alla som redan har adopterat kommer säkert känna igen sig rätt mycket, men det som är intressant är att det också skiljer en hel del att adoptera från olika länder. De som inte har adopterat, men som funderar på det, får en god inblick i hur det kan vara att göra det. Jag tror också att familj, vänner och andra får sig en hel del ”aha var det så det var” eller ”såklart att det är så – tänkte inte på det”-upplevelser.

Att dra igång ett stort bokprojekt beskrivs ofta som ett tungt arbete, hur var det för dig?
Jag trodde inte att det skulle vara så mycket arbete med att skriva boken, som det var, när jag satte igång. Vissa perioder har det varit svinjobbigt, men det har också varit skitkul.

Tack Markus!

 

Ja – jag kan bara rekommendera boken till alla som är nyfikna på adoption. Kanske har man adopterat själv och vill ta in andras erfarenheter, eller så har man kanske en arbetskamrat eller kusin som adopterat, och vill läsa mer. I vilket fall är det en väldigt bra bok som skildrar många skilda människoöden.

Boken finns här på Adlibris, men finns även på andra sajter som CDON.com och Bokus. Beställ den idag!

Lämna ett svar