Världens häftigaste dockor liknar oss på pricken!

Jag minns vår förvåning när vi kom in i affären i Colombia. Vi hade sett fram emot att handla mycket på plats när vi adopterade vår äldsta dotter 2013, och en av sakerna vi såg mycket fram emot – det var dockor. Hemma i Sverige var nästan alla dockor ljushyade, många med blå ögon. I Colombia skulle vi säkert kunna hitta alla möjliga fina dockor, med färgtoner som matchade vår dotter. Men nej, så blev det inte.

Istället möttes vi av samma sak som hemma i Sverige. Ett nästan ännu mer ensidigt utbud av glada dockor med pigga ögon tittade tillbaka på oss från hyllan.

”Hm. Det här var ju lite oväntat. Och tråkigt…”

Vi tittade på varandra. Även här, på en helt annan kontinent, var det som att samma matematiska regler gällde för hudfärgers representation. Ljusare = bättre. Det blev alltså ingen docka i just den butiken. Tyvärr.

Men nu har vi stött på något fantastiskt! Eller ja, snarare har min fru stött på något fantastiskt. Det gäller Fatma, som under instagramkontot @watoto_toys skapar de mesta fantastiska dockor man kan tänka sig!

Dockor som går att anpassa precis efter hur VI ser ut. Hur barnen ser ut. Plötsligt kunde vi bygga hela vår familj i tygformat!

Ja, ni kan ju se på bilden här under hur fantastiskt det blev! ?

Hela familjen!

Vi valde färger och tyger och beställde, och alla blev lika glada över resultatet. Jag blev alldeles förbluffad över detaljrikedomen. Hur enormt pilligt det måste ha varit att ha gjort tatueringarna, döttrarnas diadem med kattöron… SÅ häftigt!

Tjejerna blev verkligen eld och lågor. Dockorna liknar dem och ingen annan. Och vi kunde direkt använda dockorna till det vi hade tänkt.

För detta är inte bara något unikt som är vackert att ha på hyllan. Eller något som speglar barnens eller familjens individuella utseende. Nej, detta är även guld att använda i terapeutiskt syfte. Istället för att ritprata eller ha svåra diskussioner, kan man använda dockorna som redskap när känslorna blir för starka. ”Vad hände när du blev ledsen? Visa med dockan!”
Tillsammans kan vi använda dockorna till att spela upp olika händelser eller situationer.

Barnen har var sin arm med sina födelseländer. Även exakt representerat på dockan!

I ett hav av slätstrukna, tråkiga dockor där merparten följer en och samma vithetsnorm är detta som att hitta en oas i öknen. Det ger familjer världens tillfälle att få till inkluderingen, representationen och ge alla något att spegla sig mot, något som är DEM. Kolla gärna in på @watoto_toys för att se alla häftiga kreationer hon gjort!

Jag passade på att höra av mig till Fatma Guettou som är kvinnan bakom kontot och ställa en del nyfikna frågor:

Vilka fantastiska dockor! Hur började du med detta?

 Tack så mycket. Jag började sy under min föräldraledighet. I början var det mycket till mina egna barn. Det började med att jag sydde dregglisar och napphållare. Sedan sydde jag barnvagnsmobiler och sängmobiler och till sist mjukisar och dockfamiljer. Det har varit en väldigt intressant resa! Till stor del har efterfrågan från kunder styrt vad jag syr och just nu är det mycket dockfamiljer. Det är jätteroligt att skapa dockfamiljerna för att alla ser olika ut och alla får chansen att skapa sin egna unika familj som de kan relatera till. 

Du har otroligt häftiga tyger att välja mellan. Berätta om dem!

Tack! Tygerna är African wax prints (kallas även för Ankara prints). Jag har själv köpt tygerna under mina resor till Nairobi (jag har familj där)
Det som utmärker African wax print är färgerna och formerna. Tygerna är 100% bomull och och de är färgade med hjälp av batik och vax. Det är en stor variation på mönster och färg, alla kan hitta nåt som de gillar! 


Vilka är det som hör av sig och vill köpa dockor?

Alla möjliga! Men främst mammor, 95% av mina följare på instagram är kvinnor. Har även haft förskollärare och vårdpersonal som beställare. 

Är det ”sätta på hyllan och är fina”-dockor eller ”leka vilt och busa med”-dockor? Eller något mittemellan?

Allt jag syr går igenom flera rundor av förbättringar och mina barn får testa alla prototyper. De är 3 och 1.5år och lekar ganska vilt. Alla dockor är därför sydda med dubbla stygn och innehåller bara ekologiskt tyg och tråd, inga hårda delar som kan falla av eller skapa kvävningsrisk. Jag har fått otroligt mycket kärlek från kunder vars barn älskar dockorna och för första gången har en docka som liknar sig själv. Jag har fått höra många fina berättelser om barn som vill sova med sin docka eller vill ta med dockan till förskolan. Även fina berättelser om storasyskon som har introducerats till bebis via dockorna. 


Till våra dockor blev det några speciallösningar: diadem för flickorna och tatueringar för oss föräldrar. Får du många förfrågningar om ”utöver det vanliga”-lösningar? Finns det något som är omöjligt eller extra svårt att lösa?

Ja, det har blivit mer speciallösningar och det är jättekul för ingen docka blir den andra lik. Jag tror att man uppskattar möjligheten till helt unika, handgjorda och skräddarsydda dockor som alla i familjen kan relatera till. Jag har skapat många olika typer av dockor. Specialare som jag minns är en docka med glukosmätare på benet för ett barn med diabetes och en prematur-docka för en mamma som fick barn i V25. Dockan väger och är lika lång som barnet var när den föddes. Många blivande mammor beställer en dockmamma med ficka i magen där man kan stoppa in bebisen. Detta är även populärt när man ska introducera storasyskon för en bebis. Än så länge har jag inte fått in en beställning som har varit omöjlig att skapa. 

För de som blir sugna på en uppsättning dockor till sig själva eller familjen, vad ligger priserna på och ungefär hur lång leveranstid har du just nu?

Kostnaderna beror lite på hur man vill designa sin docka, priset på de stora dockorna är från 400 kr. När man beställer dockor så får man välja hudfärg, hårfärg och tyger för kläderna. Man kan även få sina tatueringar på sin docka! Dockorna blir verkligen unika för beställaren! Många skickar en bild på sin familj som inspiration för dockornas utseende.  Leveranstiden varierar beroende på hur lång kön är. Just nu kan man få vänta ett par veckor. När jag börjar sy dockor så har jag en kontinuerlig kontakt med kunden och skickar bilder på dockorna under skapandets fas. Många uppskattar att få se sina dockor “in progress”  Jag har alltid en öppen dialog med kunden under hela skaparprocessen. 


Avslutningsvis – vad är det roligaste med att göra dockorna?

Jag älskar att sy och skapa men dockorna har även en djupare betydelse och syfte. Om man tittar runt i en vanlig leksaksaffär så är det tyvärr oftast ett homogent utbud av dockor. Jag som har en invandrarbakgrund har själv saknat variation hos dockorna när jag växte upp. Nu när jag har egna barn så vill jag erbjuda de alla typer och färger på dockorna för att jag vet hur otroligt viktigt det är med inkludering och mångfald. 
Jag tycker även om att erbjuda ett alternativ till de maskintillverkade plastdockorna som tillverkas på andra sidan jorden och fraktas hit. Mina dockor är motsatsen till det!

Lämna ett svar