Nytt sätt att lära sig teckenspråk var och när som helst – Teckna Online!

Räck upp handen om du själv, eller någon du träffat, sagt något av följande?

”Jag skulle så gärna vilja lära mig teckenspråk, men jag har inte tiden för det”
”Det vore så bra att kunna lite teckenspråk, men jag vet inte var jag skall lära mig”
”Det blir för långt att köra en och en halv timme dit, och lika långt hem, för att ha en timmes lektion i teckenspråk”

Ja, du förstår nog. Jag har hört många anledningar till varför folk inte kan eller hinner lära sig teckenspråk. Appar och annat material finns, ganska mycket om man börjar leta. Men många säger samma sak, att de hade velat ha en lärare som följer dem och hjälper dem. Att börja från noll hemifrån kan vara svårt när man inte har någon att fråga ”var det rätt så här?”

Men nu finns det ett nytt sätt att lära sig! Många känner säkert igen namnet ”MegaVega”, och har sett någon av de många videor där hon tecknar till musiken. I verkligheten heter hon Vega Ranstam, och nu har hon (med stöd och backning av ett gäng kompetenta personer) dragit igång något riktigt, riktigt bra. Teckna Online!

 

 

Teckna Online är en kursportal med kurser i teckenspråk. Tanken här är att ge folk möjlighet att plugga på var de vill, och när de har möjlighet. Till varje kurs finns det ett gäng olika kapitel, och till varje kapitel ett gäng lektioner. Till varje lektion, ett antal videor där Vega går igenom olika ämnen. Utöver det finns det PDF-filer att läsa igenom och en massa information om döva och teckenspråk som är väldigt bra att lära sig. Du har kontinuerlig kontakt med läraren Vega, och gör inlämningsuppgifter där du filmar dig själv och skickar in. Precis som en fysisk kurs, men du gör det hemifrån. Eller från kontoret. Eller hängmattan. Eller utedasset, bakluckan på bilen, städskrubben på jobbet, eller… ja, du förstår. Total tillgänglighet. Kolla på det en gång, tre gånger, arton gånger. Repetera hur många gånger som helst. Var du vill. När du vill.

I skrivande stund finns ”bara” grundkursen tillgänglig, men fortsättningskursen är på gång och kommer att finnas tillgänglig strax innan sommaren. Inte bara det, utan även specialinriktade kurser till olika yrkeskategorier. Märk att jag skriver ordet ”bara” om grundkursen med citationstecken, för det är verkligen inte så bara.
Jag har fått tillgång till portalen, har gått igenom materialet och är mycket imponerad. Det är en väldig massa tid, ork och energi som gått åt för att sätta ihop detta. Det finns massvis av material, och även om det börjar med små steg för den som är helt ny på teckenspråk, så går det vidare och täcker långt mer än vad jag trodde från början.

Totalt innehåller grundkursen hela 54 lektioner. Jag vågar påstå att grundkursen ger användaren en väldigt god grund att stå på i kommunikationen med andra teckenspråksanvändare. Det är inte bara ”katt”, ”fika” och ”roligt”, utan en riktigt gedigen utbildning. Kostnaden är 2000 kronor för grundkursen och materialet är tillgängligt för användaren under 6 månader efter första inloggningen.

Okej, men vem skall gå denna onlinekurs då? Tja, låt se…

  • Du som har en döv eller hörselskadad anhörig
  • Den som gick en termin på gymnasiet och alltid velat lära sig mer
  • Någon som jobbar med någon som använder teckenspråk
  • Personer som använder TSS/TAKK idag men vill lära sig teckenspråk fullt ut
  • Personal i förskola och skola med döv eller hörselskadad elev
  • Du som har svårt att ta dig till en fysisk kurs för att det krockar med jobbet, tar för lång tid eller där avståndet är för långt
  • Alla ni som skjutit på detta i flera år, och vill komma till skott!

Kort sagt – alla. Vem som helst. Dyk in i teckenspråkets underbara värld och lär er något nytt. Jag brukar säga, ”om du funderar på om teckenspråk kan vara något för dig – då är det något för dig!” Alltså, tveka inte att börja lära dig. Detta tycker jag är en suveränt bra satsning, något som gör det möjligt för alla att lära sig!

 

 

 

Jag passade på att ställa lite frågor till Vega om Teckna Online.

 

1. Hej Vega! Vem är du?

Hej! Jag heter Vega. Jag är en sådan där person som gillar att ha många bollar i luften. Jag är född och uppvuxen i Lund. När jag var 20 flyttade jag till Kungälv för att läsa till teckenspråkstolk. Efter examen flyttade jag först tillbaka till Lund och jobbade som tolk i några år och efter det har jag bott en vända i Örebro där jag bland annat jobbade på SPSM Läromedel, innan jag flyttade till lilla Ystad där jag nu bor och har mitt företag. Mitt persontecken är ”Stjärna” eftersom mina föräldrar tänkte på en stjärna som heter Vega, när de gav mig mitt namn. Däremot var det nära att jag fick persontecken ”dator” eftersom jag alltid älskat att sitta framför datorn. Datorer och teknik har varit ett stort intresse för mig sedan jag var liten.

Första gången jag lärde mig lite teckenspråk var när jag var 7 år gammal och hittade ett handalfabet längst bak i min mammas fick-kalender. Eftersom jag inte kände någon jag kunde teckna med dröjde det tyvärr mer än 10 år innan den kunskapen skulle komma till användning. Men så, en kväll på innekrogen Speedy Lee i Lund, där jag och mina kompisar hängde under sista terminen i gymnasiet, träffade jag ett gäng döva personer. Jag gick fram och bokstaverade lite knaggligt, det jag mindes från när jag var barn. Och det funkade! Vi blev vänner och jag fick äntligen en anledning till att verkligen lära mig teckenspråk. Dagen efter gick jag till biblioteket och lånade alla böcker och VHS-er om teckenspråk som jag kunde hitta. Efter det har det bara rullat på.

 

2. Hur kom du på tanken att starta en onlinekurs i teckenspråk?

Jag hade jobbat väldigt intensivt under en lång period, så jag bestämde mig för att ta ledig och komma iväg lite. Jag åkte till Spanien, till Alicante. Efter en vecka för mig själv började kugghjulen i hjärnan röra på sig igen. Så en mulen eftermiddag när jag låg på stranden och läste en bok om tarmfloran, bara slog det mig. ”Jag borde ju göra en onlinekurs i teckenspråk!” Jag googlade runt och såg att det verkade saknas. Att behovet fanns visste jag redan, så det var bara att sätta igång. Nästa dag bokade jag ett flyg hem och började arbeta med kursen.

 

Oväntad inspirationskälla

 

3. Vem riktar sig kursen till?

Kursen riktar sig till alla som är nyfikna och vill lära sig teckenspråk. Det är en grundkurs, så man behöver inte kunna något teckenspråk alls innan man börjar, men den passar bra även om man redan kan handalfabetet och några tecken. Kursenlitteraturen består av pdf-dokument och lektionerna är förinspelade videor. Alla videor har undertext, så kursen passar alldeles utmärkt även till den som har en hörselnedsättning.

 

4. Vad säger du till den som gärna vill lära sig, men tycker att det verkar svårt eller nervöst med en onlinekurs?

Det kan kännas svårt och nervöst av olika anledningar. En onlinekurs passar inte alla, men jag har utformat kursen så att så många som möjligt ska kunna ta del av och gilla den.

1. Om man tycker att den tekniska biten verkar klurig så är det bara att kontakta mig, så går vi igenom vad/hur man ska göra. Kursportalen är uppbyggd för att vara väldigt enkel att använda. Där finns inte en massa onödiga menyer och knappar och man kan till exempel skicka in sina videor direkt från telefon eller läsplatta.

2. Att filma sig själv och skicka iväg som inlämningsuppgift kan kännas lite svårt och jobbigt, speciellt när man inte är van vid att se sig själv på video men förhoppningsvis känns det bättre när man sett mina lektioner. Jag ger tydliga instruktioner med exempelvideor, så man behöver inte sitta och undra över vad det egentligen är man ska göra.

3. Att gå en onlinekurs kan kanske kännas lite ensamt och svårt utan klasskompisar, men då finns det ett forum på facebook och ett forum på en annan webbsida, som man kan använda sig av. Där kan man få kontakt med andra som går kursen. Och man kan genom hela kursen höra av sig till mig när man undrar något eller om man inte riktigt hänger med.

 

5. Om någon vill lära sig grunderna i teckenspråk och jobbar t.ex. inom skola eller omsorg, går det att lösa?

Kursen som ligger ute nu är en allmän grundkurs i teckenspråk. Den innehåller lite av varje och ska passa så många som möjligt. Däremot kommer det inom den närmsta tiden även komma specialinriktade grundkurser. Det kommer finnas kurser för sjukvårdspersonal, pedagoger och assistenter, serviceyrken, polis och kriminalvård och brandkår.

 

6. Efter avslutad kurs, hur mycket teckenspråk kan man då?

Hur mycket man kan efter avslutad kurs beror både på hur mycket man övat och hur lätt man har för att lära sig. Men i det stora hela ska du kunna både förstå och själv kunna teckna enkla meningar i lugnt tempo. Man kommer ha en bra grund att arbeta vidare med och via min feedback kommer man ha koll på vad man behöver träna mer på framöver. Dessutom kan man, om man känner för det, gå igenom allt innehåll i kursen en gång när man är klar. Man kan bara lämna in inlämningsuppgifter en gång, men man kan för sin egen skulle spela in nya filmer och jämföra med sina gamla och på så sätt träna själv.

 

7. Är det en fördel att ha läst en kurs i TSS eller TAKK innan?

Absolut, det ger en fördel. Då vet man redan en del tecken och har tränat upp motoriken. Då kan man fokusera mer på hur man bygger meningar i teckenspråk och öva till exempel mimik.

 

8. Och sedan då? Om man gjort färdigt grundkursen, vad händer sedan?

Det ska komma en fortsättningskurs också, så då får man hoppa på den!

 

9. Avslutningsvis – vad säger du till de som funderar på att börja lära sig teckenspråk men har svårt att komma igång?

Tuta och kör för fasen. Det är jättekul med teckenspråk!

 

 

Jag önskar Vega och projektet Teckna Online all lycka till! Och hoppas att detta kan leda till att fler upptäcker, lär sig och använder teckenspråket framöver!

Lämna ett svar