Hjälpmedel i vardagen del 2 – Sätt att mäta tid

Tid är väldigt abstrakt. Svårt att sätta fingret på. Vad är klockan om en halvtimme? Kan vi träffas imorgon klockan tre? Vänta här i en kvart. Det är lätt för många, men inte för alla. Alla är inte bra på det där med tid, vi har väl alla någon kollega som aldrig kommer i tid eller drar över mötet med en halvtimme.

Jag själv publicerade ett inlägg som var tänkt att bli det första i en serie om de hjälpmedel vi använder i vardagen. Det förra inlägget handlade om vår veckotavla. Det hittar du här. Problemet är bara att det publicerades för ett år sedan… Så ja, det är svårt med tid ibland!

Här hemma jobbar vi mycket på att göra tid lite mer konkret. Få tid att bli lättare att förstå. Det är en brant uppförsbacke, inte helt lätt. Just därför försöker vi lite extra mycket, och här tänkte jag berätta om de hjälpmedel vi använder och hur de fungerar.

 

Först av allt – en helt vanlig klocka. Men med tillägget att det är kompletterat med motsvarande siffror på teckenspråk. Att använda tecken har visat sig vara klart effektivt. En siffra är sin sak, men när det blir ett tecken intill innebär det att det känns säkrare och tryggare.

Klockan köpte vi någonstans utan några siffror. Det kan ha varit i någon hobbybutik. Sedan gjorde vi bilderna på siffrorna och tecknen själv, skrev ut, laminerade och fäste magnettejp på baksidan så att de satt fast och inte trillade av.

Sockret har länge velat veta när jag kommer hem, även om hon inte kunnat klockan. När jag jobbade kväll mycket kunde det vara så här:

Hon: ”När kommer du hem? På natten?”
Jag: ”Ja, jag kommer hem när du sover.”
Hon: ”Vad är klockan då?”
Jag: ”Klockan är ungefär nio på kvällen. Det är mörkt ute då.”

… och så brukade jag lägga till att jag skall smyga in och pussa henne på kinden. Det säger vi alltid fortfarande. Hon myser alltid lite när vi pratar om det. Någon dag får jag berätta för henne att jag nästan aldrig gör det, pussar henne på kinden när hon sover. Då skulle hon nog bara vakna och bli jättesur, så jag undviker helst det.

 

Ja, det var lite om klockan! Vi har försökt visa hur klockan fungerar länge, men de dubbla visarna ställer till problem. Vi satte ett litet hjärta på den korta visaren, men det räckte inte riktigt. Nyligen fick vi tillgång till något annat, något som heter ”Memo dayplanner” från Abilia.

Detta är alltså en stor tavla som enklast hängs upp på väggen. Den behöver anslutas till ett eluttag för att fungera.

Konceptet är att det sitter siffror i två rader: dag- och kvällstid till vänster, nattetid till höger. Varje timme är indelad i fyra prickar som då motsvarar en kvart, som ni kan se nere till vänster. Dagtid är det röda prickar, nattetid är det blå prickar. Vi har skrivit ut 20, 21 och 22 i ”nattfärg” för att göra det tydligare när det är läggdags. Längst ned finns en digital klocka, den syns dock rätt dåligt på bilden. Men den finns där, med röda siffror.

Tavlan är magnetisk och fungerar som en whiteboard. Möjligheterna är alltså stora att utforma den precis som man själv vill. Skriva med whiteboardpenna i olika färger? Inga problem. Skriva ut bilder och fästa med häftmassa eller magnettejp? Jadå, det fungerar bra det också.

Vår veckotavla är guld värd, men på den är det svårt att specificera exakt när något skall hända på dagen. Det är lätt att se att skolan kommer före borsta tänderna på en veckotavla, men inte vid vilket klockslag det skall ske. Där kom ”Memo dayplanner” perfekt in i bilden! Nu kan vi visa med större precision när något händer under dagen. Om någon kommer på besök – när kommer de? Och när åker de hem? När äter vi lunch, när fikar vi? När är det dags att borsta tänderna? Och så vidare.

Memo dayplanner har vi fått via habiliteringen. Det är då själva tavlan, bilderna och den biten löser vi själva. Men om man inte grejar med bilder själv, kan habiliteringen hjälpa till med det också.

Tavlan har fungerat väldigt bra. Det är stor irritation om något sitter fel, om vi äter en halvtimme innan det som tavlan beskriver. Då är det bäst att ändra på tavlan så att det blir rätt. Det är mycket lättare att se och förstå när något skall hända om man kan följa prickarna som ”räknar ned” och visar att något är på gång. Kan absolut rekommenderas!

 

Slutligen har vi ett tryggt arbetsredskap – timstocken!

Vi använde först den till höger, men vi upplevde den som lite oprecis och svår att tolka. Vi kunde sätta den på femton minuter (som på bilden), då lös den grönt. När det var fem minuter kvar byttes ljuset till gult. När tiden var slut, då blinkade det rött.
Men… hur lång tid är det kvar? Fem minuter kan gå fort om man spelar Minecraft, men gå långsamt om man behöver borsta tänderna och byta om.

Då var den vänstra versionen mycket bättre. Där ställer man tiden på fem, tio, femton eller tjugo minuter. Därefter släcks en lampa i minuten. När tiden är slut piper den och blinkar, svårt att missa.

Timstocken är ett fantastiskt bra hjälpmedel när man ”snart” skall göra något. ”Vi skall snart borsta tänderna, om fem minuter!”. Okej. Men vad är ”snart”? Vad är ”fem minuter”? Jo – kolla här! Nu räknar det ned. När det är slut, då skall vi borsta.
Mycket lätt att förstå, svårt att missförstå. Dock ganska lätt att hitta på en vit lögn och säga ”jag märkte inte när den blinkade!” även om den står en halvmeter framför en, rakt framför ögonen.

Timstock finns förresten till mobilen också:
Till Appletelefoner
Till Androidtelefoner

 

Det finns ingen universallösning. Det finns inget sätt som gör allting helt perfekt, eller som förklarar allt på en gång. Man måste hitta olika sätt att tackla och bearbeta olika situationer. Klockan med tecken är en sak för oss, veckotavlan är viktig, Memo dayplanner som visar dagens timmar är viktig, och timstocken är lika viktig den. Dessa hjälpmedel använder vi i vardagen på olika sätt. De kompletterar varandra på ett bra vis och gör att dagarna är lite lättare att förstå för barnen.

Hoppas att ni fått något tips eller lite inspiration. Har ni några frågor får ni gärna höra av er!

Lämna ett svar