Bildstöd för morgonrutiner

Alla som har barn vet att det kan vara svårt att få dem att skynda på under den stressiga morgonstunden. ”Kom igen, vi måste snart åka, nu måste du…” biter ju sällan på de envisa barnen. Har barnet någon funktionsnedsättning/-variation och/eller NPF-problematik så kan morgnarna bli ännu jobbigare för alla parter. Låsningar, envishet och allmän vägran känner vi nog alla igen på något vis.

Vi har sedan tidigare en veckotavla, som du kan läsa om i ett blogginlägg här. Nu har vi gjort ett försök att förenkla morgonens rutiner med en särskild tavla för det. Så här ser den ut!

 


Så enkel som möjligt och tillverkad specifikt efter vårt barns morgonrutiner. Andra barn har andra rutiner, och behöver andra bilder som passar just dem. Det är en smidig liten tavla som förhoppningsvis skall ge lite motivation att komma vidare i lägen när det behövs!

Barn gör inte rätt om de vill, barn gör rätt om de kan. För att parafrasera Bo Hejlskov Elvén. Som förälder är det ofta frustrerande när barnen ”fastnar” i något oönskat beteende, och våra stressnivåer blir ofta skyhöga. Vi förstår egentligen att vi inte kan pressa dem till att göra rätt, konflikt och konfrontation leder ju oftast inte till något positivt. Däremot kan vi hitta sätt att undvika situationer som triggar igång dem, och bildstöd kan fungera för vissa barn.

 

 

Här är receptet på tavlan, så att du kan göra en likadan

Själva tavlan är inköpt på Jula, en billig variant som kostade 49:-.
Här är länk till tavlan.

Bilderna kommer från Bildstöd.se. Du skapar ett konto och plockar ihop det du vill, det är både enkelt och gratis.
Här är länk till hemsidan.

Jag kan även rekommendera ”Ritade Tecken” till barn som använder teckenspråk eller TSS. Det går att abonnera på tjänsten hos SPSM. Det kostar 375:-/år. Databasen går att ladda ned och spara på datorn.
Länk till Ritade Tecken.

Bilderna skriver du ut på en färgskrivare. Sedan klipper du ut bilderna och använder en lamineringsmaskin.
Här är en länk till en sådan maskin.

Därefter behöver du magnettejp som du fäster på baksidan av bilderna.
Här är en länk till magnettejp.

Den blå tejpen i mitten är en markeringstejp, även kallad ”divider tape”.
Här är en länk till sådan tejp.

Slutligen, rutorna högst upp har jag satt ihop själv av bilder på nätet och enkla bakgrunder. Om någon vill ha rutorna, skicka ett mail så kan jag skicka dem till er.

 

Har du tips och råd, eller någon fråga? Skriv en kommentar!

2 svar till ”Bildstöd för morgonrutiner”

 1. Profilbild för Therése Davidsson
  Therése Davidsson

  Vilken bra idé! Vi använder bildstöd på olika sätt (främst via veckotavlan med sju färger från Habiliteringen), men det är svårt att få plats med en hel dag, och just att ni bockar av varje aktivitet genom att flytta bilderna på denna extratavla gillar jag. Och jag gillar tejpen som delar tavlan, det kommer jag att försöka använda på annat håll också! Tack för tipsen! Magnettape är användbart, det kör vi också med. Jag tar gärna emot bilderna för rutorna högst upp! ?

  /Therése

 2. Profilbild för Frida
  Frida

  Hej! Jättebra idé! Kan du skicka bilderna för rutorna högst upp?
  Har registrerat mig på bildstöd.se men kan inte hitta de bilder som finns på er tavla, vad är det jag ska söka på?

  Uppskattar snabbt svar. Stort tack för att ni delar med er. Jag hoppas på att metoden ska funka! 🙂
  Mvh/Frida

Lämna ett svar